ÇOCUK DANIŞAN HİKAYESİ: Dikkat Eksikliği, Uyum Problemi, Öfke, Yeme Problemi ( 2.Bölüm )

Standard

K2

Annesiyle yaptığımız ilk seanstan 23 gün sonra küçük danışan Kayra ile ilk defa bir araya geldiğimiz bu seansta annesinden de bize eşlik etmesini istedim.

Kayra bu sene ilkokula başlamıştı ve hem okulda hem de evde yaşadığı sorunlarla ilgili anne üzerinden ilerlettiğimiz ana karnı dönemi çalışmamız tamamlandıktan sonra doğum travması bölümüne hemen akabinde kuvözde kalma da olduğu için benim seans yapmam gerekti.

Çocuklarla çalışırken yetişkinlere uygulandığından tamamen başka teknikler kullandığımız için yaptığım her çalışmayı oyun içerecek şekilde kurguladık.

Bu seansta :

Kayra-resim yaptık ( Kayra’nın çizimlerinden bir tanesi ektedir. Sırtlan çizmek istedi. )

-doğum travması çalıştık

-enerji temizliği yaptık

Bütün bunları yaparken de sohbet ettik. Her aşamasında annenin de bulunduğu seansı noktaladıktan sonra Kayra’nın seansa gelirken tesbihle gelmesi ve daha önceden annesi tarafından gönderilen bazı fotoğraflarındaki kıyafetleri sebebiyle başka bir konu dikkatimi çekti. Bu konuya ilerde Bağlar Çalışması’nda çalışılması gerektiğine dair annesine emaillle bilgilendirme yaptım. Ancak bu konuya henüz çalışılmadığı için şu anda sadece bu çalışmayı içeren geri-bildirimler ile devam ediyorum.

a2

GERİ-BİLDİRİM:

1 GÜN SONRA:

Eylül hanım iyi günler. Ben öğleden sonra eve gelebiliyorum. Kayra dedesiyle gezmeye gitmiş. Akşam üzeri geldiler. Normalde annemler geldiğinde ya da başka biri varsa benle daha az iletişime geçer. Bugün gelir gelmez dışarıda yaptıklarını anlattı . Onun dışında farkettiğim bir şey yok.

Dün seanstan sonra marmaray bindiğimiz de sağ bileğini gösterip çok ağrıyor anne dedi.  Dedesiyle ilgili alnında bir şey olduğunu söylemişti seansta babamın alnının yanında yara gibi bir şey olmuş onu söylüyormuş. Güncel bir bilgiyi anlatmaya çalışmış . “

3 GÜN SONRA:

Eylül hanım merhaba 

Pazartesi seansa geldik. Bugün 3. gün olarak saydım . Kayra ile ilgili bilgilendirme seansında 3 dikkatimizi çekmişti. Bugün ishal ve kusması var. Kendini epey kötü hissediyor. İnşallah kolay atlatabilir. Bunu yazma ihtiyacı duyduğum için yazdım. İyi günler.
Doktora götürüp götürmediklerini, doktorun ne söylediğini sorduğumda aldığım yanıt:
9 GÜN SONRA:

İshal kusma için çocuk doktoruna götürdüm. Üşümüş dedi.ishal için bir ilaç verdi. 

Ben mailinizi yeni gördüm. 
Kayra’nın öğretmeni okulda mutlu olduğunu söylüyor. Memnun olduğunu ekliyor. Bu arada her şey olmasa da hiç yemediği bir kaç şeyin tadına baktı. Takıntıları çok fazlaydı daha sakin şimdilerde. 
Oğlum sakinleştikçe kızım hareketleniyor. Bu epey ilginç geliyor.
Azalan takıntılarının ne olduğunu farkettikçe bana yazmasını rica ettim.

Tamamdır. Zamanı da not alırım bundan sonra. Bugün müzik öğretmeniyle konuştum. Müziğe yeteneği olduğunu söyledi. Okulun ilk başlarında epey zor görünüyordu. Ama ben Kayra’nın dolu bir çocuk olduğunu biliyordum. Şimdi çok değişti dedi. Onu Bilsem sınavlarına yazdırdığını söyledi. Bilsem özel yetenekli çocukları belirlemek için yapılan bir sınav. Resim içinde resim öğretmeni yazdırmış. Kayra’da bu cevher var ama istemiyor.Resim yapamadığını düşünüyor. 

İnşallah dede için yapılacak çalışmada işe yaratacaktır. Bağlara katılmak istiyorum en kısa zamanda ama tarih bir türlü uymadı. “
10 GÜN SONRA:

Önceden sadece çıtır tavuk, patates kızartması, pizza ve hamsi yerdi. 2.seanstan 2 gün önce makarna yiyeceğini söyledi. Yaptım 3 tane makarna aldı ağzına şimdiye kadar hiç makarna yememişti…

 2. Seanstan 6 gün sonraydı kusma ve ishal inin geçmesi için benden börek yapmamı istedi. Normalde milföy yer ama diğer böreği bugüne kadar hiç yememişti.Milföy yağlı olur diğerinden yapayım dedim. İtiraz etmedi ve piştiğindede afiyetle yedi. 
Döneri çok sever ama nerde olursak olalım, sadece her zaman döner yediği yerden yerdi. Dün babasıyla beraber farklı bir yerde döner yemişler… Bu da takıntılı olduğu bir konuydu. “
ASLAN

Aslan ve oğlu*

” …….Onun dışında ilk seans sonrası verdiğiniz ödevler bana da iyi geldi. Beni de iyileştirdi. Oğluma uygularken aramızda ki sevgi bağı güçlendi. Bunu da ekleyebilirsiniz. “

Bugün okulun psikoloğu Kayra için daha olumlu konuştu. Öğretmeniyle arasında bağının güçlü olduğunu söyledi. Kayra’nın sevgiyi hissetmediği yerde durmayacağını ve öğretmeniyle bu sevgi bağının iyi olduğunu söyledi… Son gelişme. “
Sinirlendiği zaman sınıftan çıkıp gitmeleri bitti mi diye sorduğumda:
Evet bitti. Öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla arası daha iyi. “
11 GÜN SONRA:
Kayra eskiden dedikleri olsun konusunda çok kararlıydı.şimdi konuşarak ikna edebilmeye başladım. Ani öfke patlamaları oluyor istediği olmadığı için. Ama eskiye göre epey yumuşadı. “
12 GÜN SONRA:

Eylül hanım iyi günler bugün Kayra’nın dersine giren branş öğretmenleriyle konuştuk. Öncelikle okulda herkes Kayra’yı tanıyor. Hepsi çok seviyor. Hepsinden ayrı ayrı bunları duyuyorum. Hatta Kayra ayrı benim gözümde diyen öğretmenler oldu. 

Okulun başına göre çok ilerleme gösterdi. Hiç yerinde durmayan bir çocuktu şimdi kurallara uymayanları uyarıyor diyen öğretmenler oldu. Sınıfın 2. Öğretmeni dedi beden eğitimi öğretmeni. Müzik öğretmeni çok sıcakkanlı, sevgi dolu bir çocuk dedi. 
  İstemediği şeyleri yaptırma konusunda sıkıntılarımız var sadece. Kayra’nın sınırlar konusunda ve istediği şeyler olmadığında ki tepkileri sıkıntı. Bu her zaman vardı. Kayra istemezse ona hiç bir şekilde yapılması gereken bir şey olsada yaptıramazdık. 
  Resim öğretmeni onda ki yetenek doğuştan gelen bir yetenek. Kendinden bir şeyler katıyor farklı bakıyor  diyor. Fakat istemediği şeyleri yaptıramıyorum diyor. Ona uygun onun tercih ettiği şeyleri yaptırmaya yönlendirmem gerekiyor diyor. 
  Onun dışında gelen yorumlar hep olumlu yönde… 
 Paylaşmak istedim. “
16 GÜN SONRA:
Merhaba Eylül hanım bende size yazmayı düşünüyordum. Pazartesi günü Kayra’yı okula hazırlarken bana o kadar sevimli ve sıcak geldi ki. Oğlumun gülüşünü farkettim. Genelde çok öfkeli ve sinirli gelirdi bana… Aramızda ki bağın sıcaklığı sanırım bu 😊  onun dışında benden İncir ve kuru üzüm almamı istedi. Şimdiye kadar hiç yemediği şeyler bunlarda. Okulda tadına bakmış. 

Onun dışında bir kaç kere istemediği şeyler olduğu için çok yoğun öfke patlamaları yaşadı. Ben sakinliğimi koruyup onu anlamaya çalıştım. Bu sefer babası yanımızda olmadığı halde ona öfkelendi. Ve kendisini hiç sevmediğini söyledi. 
Eklenebilecek yeni geri-bildirimler oldukça yazacağım.
“…..Dede ve anneanne varken normalde onları bırakmazdı ve onlarla evde kalırdı, ilk defa onlarla kalmak yerine bizimle gelmek istedi beraber nişana gittik. “
Ş11NOTLAR:
1-*: Kayra resim yaparken ben resim yapmadım, sadece sohbet edip notlar aldım fakat eskiden yaptığım tablolardan biri bu vaka yazısına uyduğu için görsellerde kullandım.
2-Çocukların doğuştan getirdikleri ruhsal bir karakterleri var. Bir dönem özel yetenekli çocuklarla çalıştığım için kendi gözlemim: Kayra gibi çocuklar ancak sevgiyle ikna edilirlerse, bir şeyin neden olduğu konusunda kendilerine mantıklı açıklamalar getirilirse , en başta yapmayı reddettikleri ama yapmaları gereken şeyleri yapmaya başlayabiliyorlar. Dolayısıyla kendisiyle bağ kurduğu öğretmenlerle daha da başarılı olacağını düşünüyorum.
3-Annesi işe başladığı andan itibaren bir süreliğine Kayra’ya anneanne baktığı için Kayra genelde anneanne evlerine geldiği zamanlarda onlarla kalmayı tercih eder ve annesiyle-babasıyla dışarı çıkmak istemezmiş. İlk seanstaki uygulamalardan sonra Kayra annesiyle daha yakın bağ kurmaya başlayınca artık anne ve babasıyla da sosyalleşmeye başladı. Bu da benim için anneyle daha yakın bir bağ kurmaya başladığının göstergesi olduğu için önemli bir ayrıntı.
4-Anneyle bağlanma şekli ve doğum travması çalışmamızın yani ikinci seansın üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, okulda daha uyumlu ve kurallara uyan biri haline dönüşmesi hatta artık kurallara uymayanları uyarmaya başlamasının; ana karnı sürecinin, doğum şeklimizin ve doğduktan sonra olanların ( kuvözde kalma, anneden ayrı kalma, süt içememe vb. ) hayatımız üzerinde ne kadar etkili olduğunu göstermesi açısından önemli olduğu için bu vaka yazısını paylaşmak istedim. Paylaşmama izin verdiği için ebeveynine teşekkür ederim. Her vaka yazısında olduğu gibi burada da gerçek isim bilgisi yer almadan paylaşılmıştır.
Sevgilerimle,
Eylül Erdoğan

Yorum bırakın